Ár:
500 Ft
Sorozat:
Háttér kismonográfiák
ISSN:
1787-0887
Fordította:
Dankó Zoltán
Státusz:
Jelenleg nem kapható
ISBN:
9789639365537
Terjedelem:
236 oldal
Illusztráció:
fekete-fehér fotók
Kötésmód:
puhafedeles
Formátum:
112 x 177 mm
Kiadó:
Háttér Kiadó

Sigmund Freud élete és munkássága

2010.03.06

Amikor Sigmund Freud 1900-ban megjelentette az Álomfejtést, forradalmian új irányba terelte kortársai önismeretét. A hirtelen népszerűvé vált tanok azonban nehezen kerültek be a tudomány hierarchiájába, a pszichoanalízis egyetemi-akadémiai elismertetéséért Freudnak egész életében küzdenie kellett.

A könyv hosszabb, életrajzi része a fiatalkori naplókon és leveleken keresztül mutatja be a freudi eszmerendszer kialakulását a klinikai tapasztalatszerzéstől az analízis módszertanának fokozatos kidolgozásáig, és az emigrációs évek kevésbé ismert tényeivel zárja le az életrajzot.

Szerzőnk, a német Psyche című szaklap szerkesztője, bőséges hivatkozásokkal és közérthető forráskritikával ismerteti a freudi életmű feloldatlan ellentmondásait és mai napig vitatott tételeit. Érdekes olvasmány mindazoknak, akik tudni szeretnék, vajon miért vonakodott Freud az orvosi hivatás gyakorlásától, mennyire tudta a természettudományos mércét és az irodalmi szövegértelmezést összegyeztetni, és miért hozta összefüggésbe a nőket a sötét kontinenssel? Lohmann lényeglátó magyarázatai, például Ödipusz és Mózes alakváltozatai felmutatják az életműben fellelhető életrajzi elemek jelentőségét.