Ár:
3490 Ft
A kiadótól megrendelve:
3141 Ft
Fordította:
Gács Anna
Státusz:
Kapható
Megjelenés:
2013. 06. 06.
ISBN:
9786155124136
Terjedelem:
220 oldal
Illusztráció:
fekete-fehér fotókkal
Kötésmód:
keményfedeles
Formátum:
142x197
Kiadó:
Háttér Kiadó

Menekülő tárgyak

2013.05.14

„Meghitt és provokatív elmélkedés a zsidó létről a régi és az új világ között." – Bernhard Schlink

„Monroe Price Bildungsromanja életteli és szórakoztató, sodrása olykor egy Michael Crichton-krimiével vetekszik, érvelésének meggyőző ereje pedig egy New York Times-vezércikkével. A szerző Bécsben született nem sokkal az Anschluss után, pólyában vitték ki az Egyesült Államokba, ahol egy sikeres jogász és tudós többé-kevésbé háborítatlan életét élte.

Bár ő maga nem volt sem menekült, sem holokauszt-túlélő, anyjától megörökölte a közép-európai zsidóság iránti odaadást, és „jogi értelemben vett személyiségének támpontja” Ferenc József birodalmában gyökerezik. Nincsenek személyes emlékei felmenőinek színes egyéniségéről, például Emil bácsiról, aki „közismert fiákeres” volt Bécsben, emlékiratában képes mégis életre kelteni őket. Ahogy újra és újra Európába utazott, hogy „az igazságok után matasson”, rájött, hogy az emlékezet nem csak kitalál, de rombol is. Azt írja, inkább otthon érzi magát a thaiföldi rizsültetvényeken, mint Bécsben. Ugyanakkor egy új törvénynek köszönhetően 1997-ben osztrák állampolgárságért folyamodott, amit maga sem igazán tud megmagyarázni."

Charles Fenyvesi

 

„Monroe Price, akinek édesanyja és anyósa egyaránt magyarok voltak, nem tud az anyanyelvünkön, de megtanulta, és megértette ezt az országot. S igen sokat tett azért. Most, ebből a könyvből ki-ki megismerheti, hogy miért is lett ilyen: önzetlen, nagyvonalú, végtelenül bátor ember. Ritka élet adatott meg néki, s ő megértette, hogy a lehetőség az felelősséget jelent, a kiváltság kötelességet, barátság pedig barátságot: nyelveken, kontinenseken, életkoron átívelőt. Monroe Price sokunk személyes jóbarátja, most a magyar olvasók elé lép életével."

György Péter

  

A szerzőről:
Monroe E. Price a Pennsylvania Egyetem és a Yeshiva Egyetem jogászprofesszora. Kutatásaiban a kommunikáció- és médiajog közpolitikai összefüggéseit vizsgálja. Széleskörű nemzetközi tudományos és civil együttműködések létrehozójaként számos új kommunikáció-elméleti programot és kutatóközpontot alapított Londonban, Oxfordban, a budapesti Közép-európai Egyetemen, valamint a Pennsylvania Egyetemen. Könyveit és tudományos publikációit számos nyelvre lefordították, előadásait kiemelt érdeklődés övezi a világ minden táján.