Ingyenesen letölthető TA fogalmi szótár - már elérhető a honlapon!

VÉGRE ELÉRHETŐ HONLAPUNKON A TA FOGALMI SZÓTÁR!

 

A TA fogalmi szótár a tranzakcióanalízis szakkifejezéseit gyűjti össze a Játszmák nélkül sorozat tranzakcióanalitikus témájú köteteinek kiegészítéseképpen.

A szótár pdf formátumban ingyenesen letölthető, nyomtatható, illetve a forrás feltüntetésével és a tartalom megváltoztatása nélkül szabadon megosztható.

A szószedet folyamatosan frissül, az oldalon mindig az éppen elérhető legaktuálisabb változat tölthető le. A frissítések a verziószámok és a kézirat lezárásának időpontja segítségével követhetőek.

Jelenlegi változat: v1.0

Kézirat lezárása: 2013. 10. 31.

 

Részlet a szerkesztői előszóból:

„A TA talán legszembetűnőbb jellegzetessége a közérthetőségre törekvés, az ezt szolgáló eredeti nyelvezet, amely legtöbbször hétköznapi fogalmakat, közismert kulturális metaforákat tölt meg sajátos szakmai tartalommal. A TA-s szakértői és terápiás munkának fontos eleme, hogy a kliens is elsajátítja e fogalmak használatát. Az iskola elgondolásait közvetítő szakkönyvek – különböző módokon – rendre nagy figyelmet szentelnek annak, hogy olvasóik számára megteremtsék e célhoz a feltételeket.
A hazai tranzakcióanalitikus munkákat tartalmazó első tanulmánykötet, a Játszmák nélkül – Tranzakcióanalízis a gyakorlatban (1999, 2001) ezt a feladatot a kötet bevezetőjeként, „Elemzés és változás” címmel közölt TA fogalmi kalauz révén oldotta meg. A Sors mint döntés (2005) című következő összeállításban más megoldást, a TA fogalmait röviden ismertető szótárt alkalmaztunk. A 2011-ben útjára indított Játszmák nélkül sorozat A játszmák világa – felfedezések a tranzakcióanalízis tájain című első kötete egyrészt felfrissített formában ismét közzétette a „Fogalmi kalauz”-t, valamint „Tisztuló jelelentések – Az alapfogalmak továbbgondolása” címen számot adtunk az újabb fejleményekről. Jelenleg elérkezve a Játszmák nélkül sorozat második, Felelősség és siker című kötetéhez, újra egy felfrissített és kibővített TA fogalmi szótár segíti az Olvasót abban, hogy igény szerint utána keressen az alapfogalmak jelentésének.
A jelenlegi újítás az, hogy ezt most nem a könyv lapjain, hanem a Háttér Kiadó honlapjának aktuálisan nyitott oldalán, nevezetesen a Játszmák nélkül sorozat aloldalán találja meg az érdeklődő. Ez a fogalmi szótár egy, a továbbiakban szükség szerint folyamatosan frissülő szószedet, amely a tranzakcióanalízis klasszikus, ugyanakkor az alkalmazási gyakorlatban folytonosan megújuló szakkifejezéseit gyűjti össze. Az oldalon mindig az éppen elérhető aktuális változat tölthető le; a frissítések a verziószámok segítségével követhetők. Ön a szótárat pdf formátumban ingyenesen letöltheti, kinyomtathatja, illetve a lelőhely feltüntetésével és a tartalom megváltoztatása nélkül szabadon megoszthatja.”

 

További részletek a szótár oldalán

Tovább a szótárhoz és a letöltéshez

 

 

A JÁTSZMÁK NÉLKÜL SOROZAT

A Játszmák nélkül sorozat az Eric Berne (Emberi játszmák, Sorskönyv) alapított tranzakcióanalízis (TA) magyar követőinek munkája, a TA gyakorlatával foglalkozó tanulmányok gyűjteménye. A sorozat kötetei hazai pszichológusok tevékenységét mutatják be esetekkel gazdagon illusztrálva a szakma és a szélesebb közönség számára.

A sorozat eddig megjelent kötetei:

 

A játszmák világa - felfedezések a tranzakciónalízis tájain

A sorozat első kötete fogalmi bevezetést kínál a TA-hoz, valamint „Hétköznapi játszmáink” címmel tartalmaz egy olvasókönyvet, amely mindannyiunk által jól ismert játszmák elemzésével érzékletesen mutatja meg, miképpen hasznosítható a TA életünk eseményeinek megértéséhez és megváltoztatásához.

Bővebben a könyv aloldalán

Beleolvasás

 

 

Felelősség és siker - a tranzakcióanalízis mint döntésmenedzselés

A második kötet a TA felhasználását, alkalmazási lehetőségeit mutatja be a szervezetfejlesztés és a tanácsadói munka terén. A kötet kézikönyvként szolgálhat minden szakember munkájához, aki hivatása révén foglalkozik az emberi kapcsolatokkal, és eredményesen, felelősen szeretne segíteni a hozzá fordulóknak a kívánt változások elérésében.

Bővebben a könyv aloldalán
Beleolvasás

 


ERIC BERNE MŰVEI ÚJ KIADÁSBAN


Emberi játszmák: új, 8., javított kiadás

Megújult kiadónk Lélek-kontroll sorozatának egyik klasszikusa, az Emberi játszmák! Eric Berne e művében alapozta meg a játszmák elméletét, a tranzakcióanalízist – most e kötet nyolcadik, javított, szakmailag korszerűsített, előszóval és lábjegyzetekkel ellátott változatát veheti kezébe az olvasó.

A kötetről bővebben

Beleolvasás

 

 

Sorskönyv: új, 5., javított kiadás

Az Emberi játszmák új kiadása után folytatása, a Sorskönyv is megjelent új, szakmailag aktualizált kiadásban. Eric Berne e kötetében az emberi sors alakulását helyezi a középpontba: meghatározott-e a sorsunk, valóban sorskönyvünk rabságában kell-e élnünk, illetve hogy miként válhatunk szabaddá.

A Berne-től megszokott olvasmányos, szellemes stílusú könyv magyar kiadásához Buda Béla írt előszót, amelyhez e kiadásban Juhász Erzsébet tett hozzá néhány aktuális gondolatot.

A kötetről bővebben

Beleolvasás

 

 

RENDELJEN KÖZVETLENÜL A KIADÓTÓL 15-30% KEDVEZMÉNNYEL, KEDVEZŐ SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEKKEL!

Pszichológiai témájú köteteinkre 30%, egyéb kiadványainkra 15%-os kedvezményt adunk, és 2014-ben új, kedvezőbb szállítási feltételekkel juttatjuk el a megrendeléseket olvasóinkhoz: a szállítási költség futárszolgálattal a könyvek súlyától függetlenül, Magyarország egész területén egységesen 550 Ft.

Ezen kívül a már megszokott Pozsonyi úti helyszn mellett már a Nyugati pályaudvarnál, az Ulpius-ház Váci úti boltjában is át lehet venni a megrendelt könyveket. A személyes átvétel továbbra is ingyenes, az átvételi helyszínt a megrendelés leadásakor lehet kiválasztani.

A megrendelésről, a szállítási feltételekről és az átvételi pontokról bővebben Vásárlási tájékoztatónkban lehet olvasni.