Ár:
500 Ft
Sorozat:
Háttér kismonográfiák
ISSN:
1787-0887
Fordította:
Dankó Zoltán
Státusz:
Kapható
ISBN:
9639365521
Terjedelem:
201 oldal
Illusztráció:
fekete-fehér fotókkal
Kötésmód:
puhafedeles
Formátum:
112 x 177 mm
Kiadó:
Háttér Kiadó

Wolfgang Amadeus Mozart

2010.03.06

Az ifjú Wolfgang Amadeus Mozart – akár egy cirkuszi látványosság – elbűvölte a közönségét, és kezdetben nem annyira a zenei tudása, inkább fiatal kora vonzotta a nézőket. A korabeli „show biznisz” pillanatnyi felfedezettjeként került csupán reflektorfénybe?

Nemcsak Milos Forman nagyszerű filmje nyomán, de Mozart élete is a szélsőségek közti csapongással telt el. Bohém, az átlagember számára megbotránkoztató elhajlásokra hajlamos, zenekedvelő, pénzért zenét szerző, sziporkázó, istenadta tehetség, aki nagyvonalúan segít a rászorulókon, szalad a divat után – hihetetlen, de egyetlen emberben sűrűsödött össze a személyiségjegyek e kaleidoszkópszerű káprázata!

Hogyan fér össze egy emberben a legújabb divat majmolása és a zenei alkotás feneketlen mélysége és komolysága? Miként állhat párba az élet féktelen, vidám felfogása és a sorssal folytatott héroszi küzdelem kottába öntött lenyomata? Miért van az, hogy még a zeneileg teljesen képzetlen emberek is felismernek egy-egy jellegzetes mozarti dallamot?

E könyvecske lapjain eltöprenghetünk, hogy irigylésre méltó-e a zsenik élete, vagy megértjük, hogy az élet kemény próbatételek elé állítja őket is, akár bármelyikünket – pusztán a megalkotott művek fenséges ragyogása és látszólagos könnyedsége csábít bennünket arra téves gondolatra, hogy Mozart mindent készen kapott, csak le kellett aratnia a sikert.