Októberi LÉLEK-Kontroll Klub: A placebo-kérdés a pszichiátriában

A pszichiátria más orvosi szakágnál több belső ellentmondást és bizonytalanságot tartalmaz, gyorsan változnak benne a betegségkategóriák és a terápiaformák. Az utóbbi évtizedekben sajátos folyamat a depresszió fogalmának kitágítása és az antidepresszáns néven ismert gyógyszercsoport igen széleskörű és hosszantartó alkalmazása.

Ez sok kritikát kapott, ezek közül az egyik Irving Kirsch és mások felvetése: az antidepresszánsok a hivatalos pszichiátriában sokat hangsúlyozott hatékonysága a metaanalízisek szerint nem nagyobb mint az ú.n. aktív placebóké. Aktívnak akkor nevezik a placebót, ha a vizsgált kórképre vagy jelenségre nem ható, de a közérzetben vagy a szervezetben érzékelhető szubjektív változást okoz (íz, szívdobogás, izzadás, stb.). Újabban a placebokérdés a tudományos figyelem előterébe kerül, már nem a pszichiátriakritika, hanem általában az orvoslás és a lelki segítségnyújtás szempontjából.

Buda Béla ezt a kérdéskört beszéli meg szakemberekkel, elsősorban a szuggesztió jelensége, és közelebbről a gyógyító helyzetek, az orvos-beteg kapcsolat és kommunikáció szempontjából.

Vendég: Varga Katalin PhD, habil.doc., az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, akinek szakterülete a szuggesztív kommunikáció a szomatikus orvoslásban, valamint Süle Ferenc pszichiáter, pszichoterapeuta, a mélylélektan és a valláslélektan elismert kutatója.

A kérdésnek elméleti (emberképi) és gyakorlati vonatkozásai vannak. Nem a becsaphatóság, hanem a lelki rendszer sajátos alkalmazkodóképessége, és nem a látszatkezelések, hanem a terápiás munka optimalizálása áll a beszélgetés középpontjában. A ma elterjedt alternatív gyógymódok is új értelmezést nyerhetnek ebből a szemszögből.

Bővebb információ hamarosan honlapunkon, hírlevelünkben, illetve Facebook oldalunkon!

A beszélgetés időpontja október 19. (szerda), 19 óra, jegyek előrendelhetőek a kiadónál kedvezményes, 1000 Ft-os áron: hatterkiado [at] hatterkiado [dot] hu, (06 1) 452 1768.