LÉLEK-KONTROLL KLUB VIDEÓK A HONLAPON

A LÉLEK-Kontroll Klub tavalyi utolsó három beszélgetése felkerült honlapunkra! Részletes leírás a beszélgetésekről és a videók a LÉLEK-Kontroll Klub oldalán.


 

2012. január 31.: A SZERETET FILOZÓFIÁJA

Erich Fromm egyik legismertebb műve A szeretet művészete, amely nagy hatást gyakorolt a nyugati értelmiségre. Fromm munkásságában a kis közösségek és a pozitív kapcsolódási formák kaptak hangsúlyt, különös tekintettel arra, hogy a modern társadalom elidegenedettségéből a kiutat a kis közösségek fejlődésében látja.

Buda Béla vendégei dr. Erős Ferenc szociálpszichológus, az MTA doktora, valamint Köves Slomó, az Óbudai Zsinagóga és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija voltak.

 

2011. november 24.: A KÖZTÜNK ÉLŐ PSZICHOPATÁK
Őrültek vagy gonoszak? A beszélgetés kitér a pszichopátia tüneteire, a pontos diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeire, de a pszichopaták társadalomra gyakorolt hatásával, az igazságszolgáltatás dilemmáival és az áldozatokal is foglalkozik Robert D. Hare, a Kímélet nélkül című könyvéből kiindulva.

Buda Béla vendégei voltak: Kuritárné Szabó Ildikó klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, akinek szakterülete a borderline személyiségzavarok pszichoterápiás kezelése, valamint dr. Szakács Ferenc, a pszichológiai tudományok kandidátusa, az ÁVF Alkalmazott Magatartástudományi Tanszékének tanára, volt igazságügyi szakértő.

 

2011. október 19.: A PLACEBO-KÉRDÉS A PSZICHIÁTRIÁBAN
A pszichiátriában az utóbbi években a depressziófogalom mesterséges kitágítása és a gyógyszergyártó cégek növekvő befolyása miatt egyre gyakrabban téma a placebo-hatás: vajon hogyan érvényesül ez a szomatikus orvoslásban is ismert hatás a lelki gyógyításban?

A beszélgetés Buda Béla Az elme gyógyítása című könyve alapján járja körül a témát, meghívott szakértőink Varga Katalin PhD, habil.doc., az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, akinek szakterülete a szuggesztív kommunikáció a szomatikus orvoslásban, valamint Süle Ferenc pszichiáter, pszichoterapeuta, a mélylélektan és a valláslélektan elismert kutatója.


2011. szeptember 27.: JÁTSZMÁK, „OKÉSÁG”, TRANZAKCIÓANALÍZIS – MA 
A Játszmák világa című kötet kapcsán az Eric Berne által alapított tranzakcióanalízis modern felhasználási területeiről (nevelés, pszichoterápiás munka, szervezetfejlesztés) beszélgettünk az irányzat hazai szakembereivel.

Buda Béla beszélgetőtársai voltak: Nagy Gábor ügyvéd, aki praxisában használja a tranzakcióanalízist, valamint A játszmák világa című kötet szerzői közül Járó Katalin, Juhász Erzsébet, illetve Magyar Judit és Antal Sándor tranzakcióanalitikus szakemberek.