Előtérben a háttér - Rojkó Annamária írása

Előtérben a Háttér - Rojkó Annamária írása

Másfél évtizede, hogy az átalakulóban lévő könyvszakma hátterében megjelent egy apró könyvkiadó.
Az első években rendszeresen változtatta profilját, ám jó ideje lehorgonyzott a népszerű pszichológia mellett.
A Háttér Kiadó "hőskoráról", a fennmaradás kulisszatitkairól és a legsikeresebb könyvekről Balogh Anikó igazgatóval beszélgettünk.

- Bár kínálatuk időről időre változott, a Háttér ma is a kiskiadók közé tartozik. Milyen változások történtek az elmúlt tizenöt évben?

- 1987 végén a Háttér Kiadót az első privatizált kiadók között tartották számon. Néhány hónappal később a boltokba került az első könyvünk, így a vásárlók is megismerhették védjegyünket. A kiadó arculata kezdetektől a mindenkori vezető, illetve irodalmi vezető ízlését tükrözte. Eleinte szinte a repülés és hajózás szakkiadójának számítottunk, és az ezoterika felé nyitottunk. Szepes Mária és Däniken művei mellett - többek között - kiadtuk a Tibeti halottas-könyvet is. Egy idő után azonban elárasztották a piacot a hasonló kötetek, ezért úgy döntöttünk, váltunk. A kilencvenes évek elején a pszichológia fölmenő ágba lendült. Valószínűleg a rendszerváltozás hozta felszínre a lélektan iránti érdeklődést. A Lélek-kontroll sorozat első két darabja - Fromm: A szeretet művészete és Berne: Emberi játszmák című kötete - páratlan sikert hozott.

- Milyen tapasztalatokkal a háta mögött kezdte meg a kiadói munkát?

- Szinte napra pontosan három évtizedet töltöttem a könyvszakmában, mire a kiadó igazgatója lettem. 1964-től az Állami Könyvterjesztő Vállalatnál dolgoztam; a nyolcvanas évek derekától a Corvina és Zenemű Kiadók mintaboltját vezettem a budapesti Kossuth Lajos utcában. Elsősorban a kedvező munkafeltételek miatt mondtam igent, amikor felkértek, hogy vállaljam el a Háttér kiadó kereskedelmi és propaganda feladatait. Rövid ideig a budai Corvin téren béreltünk irodát, majd átköltöztünk jelenlegi székhelyünkre Angyalföldre, a Váci út 19. szám alá. Első látásra talán kicsinek tűnhet az irodánk - amely egyben bolt is -, mégis kitűnőek az adottságok, mert e néhányezer négyzetméteren együtt található a hazai könyves cégek jó része. Jövőre lesz tíz éve, hogy igazgatóként dolgozom a Háttér Kiadónál.

- A már említett Lélek-kontroll sorozat ma is a kiadó legsikeresebb vállalkozásai közé tartozik. Milyen válogatási módszer szerint dolgoznak?

- A sorozatban immár tizenöt kötet jelent meg. Szerkesztési elveink értelmében a lélektan általános, hétköznapi témái fűzik egybe a különböző műveket. A szeretet, a gyűlölet, a születés, az öregedés és a halál gondolatköre sok érdeklődő olvasót vonz, akiket szeretnénk a friss külföldi szakirodalommal is ellátni. Mindenekelőtt odafigyelünk a nemzetközi könyvkritikákra. Ilyen módon, a "The New York Times" recenziója alapján találtunk rá és adtuk ki Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia című munkáját. Bevált módszerünk, hogy megjelentetjük a már befutott, színvonalas szerzők kevésbé ismert könyveit; ezek közé tartozik Berne: Sorskönyv című kötete. Az is előfordul, hogy a fordítók hívják fel figyelmünket egy-egy kötetre. Ilyen volt Susan Forward: Mérgező szülők, Jonas-Nissenson: Anyák és lányai, legutóbb pedig Judith Viorst: Szükséges veszteségeink című könyve. Néha vannak különös egybeesések. 2001. októberében - pár héttel a szeptember 11-ei terrortámadás után - került ki a nyomdából Fromm: A rombolás anatómiája című kötete, amely az agresszió lelki vizsgálatát tárja az olvasó elé. Idei tervünkben Desmond Morris, és Dalma Heyn egy-egy művét jelentetjük meg a Lélek-kontroll sorozatban.

- A pszichológiai sorozat mellett néha egészen meglepő témájú könyveket is kiadnak...

- Egy kiskiadói műhelyre óhatatlanul rányomja bélyegét a főnök ízlésvilága. Bevallom, nem tudnék olyan könyvet kiadni, amit ne ajánlanék teljes szívvel az olvasóknak. A kedvencek közül mindenekelőtt kiemelem Ceram: A régészet regénye és Heinrich Schliemann: Életem, kalandjaim című könyvét. Ha valaki azt kérdezné, a történelmi személyiségek közül kinek a bőrébe bújnék szívesen, elsőként Schliemann-t említeném. Ki tudja, miért, de ezt az amatőr tudóst nagyon kevesen ismerik. Ez az ember tíznél több élő és holt nyelven beszélt, és az Iliász valamint az Odüsszeia olvasása nyomán elhatározta, hogy megkeresi és feltárja Trója romjait. Ugyancsak történelmi témájú kötet Sir Thomas Melony regénye, az Arthur király és a kerekasztal lovagjai-nak históriája. Van Gogh is a kedvenceim közé tartozik - nem titkoltan ezért jelentettük meg a festő válogatott leveleit. Akad a kínálatban még egy különleges kiadvány! A kilencvenes évek végén, Németországban nagy feltűnést keltett Kakadémia című kötet véleményem szerint rendkívül szellemesen megírt biológiai, környezetvédelmi és kultúrtörténeti munka. Levelezésbe kezdtünk a szerzővel, aki boldogan átadta a jogokat. A kiadó fennállása óta ennek a könyvnek volt a legnagyobb sajtóvisszhangja.

- Milyen Háttér kiadványokkal találkozhatunk a közeljövőben?

- Federico Fellini halálának októberben lesz tíz esztendeje. Az évfordulóról a svájci Diogenész kiadónál megjelent kötet magyar változatával kívánunk megemlékezni. Egészen más témájú, amerikai munka a Puccparádé, amely a takarítás "tudományos módszereit" írja le könnyed stílusban. Megtudható belőle, hogy miként lehet felpörgetni a Clean team munkáját.

Végül hadd említsem meg, hogy a Háttér Kiadó egyfajta missziót teljesít, amikor a NANE egyesület kérésére felvállalta a Trauma és gyógyulás című könyv kiadását. Judith Herman kötete a családon belüli erőszaktól a politikai terrorig sorra veszi az emberi megaláztatások fajtáit.